czwartek, 24 listopada 2022

Jaki sernik na święta, część 2

    W poprzednim wpisie dałam Wam przepis na sernik nowojorski, nie jest to jednak jedyny sernik, który uwielbiam. Oba są pyszne, puszyste i idealnie nadają się na okres świąteczny i nie tylko. Dlatego wybór, który jest smaczniejszy i który byłby lepszą propozycją na święta pozostawię Wam. Sama się jeszcze nie zdecydowałam jaki zrobię, zwłaszcza, że święta w tym roku będą dla nas inne od pozostałych, ponieważ nie spędzamy ich w domu. Tak więc drugą propozycją sernikową jest “Sernik z różową truskawkową pianką”. Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.  

SKŁADNIKI: 

Sernik: 

  • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego 
  • 1 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 4 jajka 
  • 100 g masła 
  • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard 

Pianka: 

  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 1/2 kg truskawek zblendowanych 
  • 300 g jogurtu greckiego 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek) 
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając. 
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje, gdy ostygnie i postoi w lodówce!) 
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć. 
Zostawić do ostygnięcia 

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie. 
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki. 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz