Jak są tradycyjne dania na Święta Bożego Narodzenia, tak i są ciasta, które tradycyjnie powinny się znaleźć na stole wigilijnym. Do takich dań zapewne należą zupy wigilijne tj. barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa. Uszka i pierogi wigilijne z kapustą i grzybami , świąteczna kapusta z grzybami. Ryba wigilijna, która może występować pod różnymi postaciami jak: śledź, karp smażony i w galarecie oraz wiele innych dań, ktore są przyjęta za tradycyjne wśród swojej rodziny.
Są takie ciasta, których nie może zabrknąć na naszym stole wigilijnym, a do takich zapewne należą aromatyczny piernik, keks, orzechowiec, puszystego sernika oraz specjalnie wyppieczonych ciasteczek piernikowych.
Trzeba przyznać, że niema mic lepszego od własnoręcznie wykonanych pachnących aromatycznych pierniczków.
Potrzebne składniki:
(ok. 30 pierniczków)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kakao (niekoniecznie)
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
2 łyżki masła
1 jajko (+ 1 jajko do posmarowania)
1/4 szklanki ciepłego mleka
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewany na stolnicę, wlewamy gorący rozpuszczony miód i mieszamy nożem. Nie przerywając siekania dodajemy kolejno cukier, sodę, kakao oraz przyprawę , masło i jedno jako.
Stopniowo dolewamy po 1 łyżce podgrzanego mleka i łączymy składniki ciasta w jednolitą miękką kulę. Uwaga: dodajemy tyle mleka by nasze ciasto bylo elastyczne i dobrze się wyrabiało.)
Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut.
Posypujemy stolnicę, na której rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami w świąteczne wzory wykrawamy nasze pierniczki. Wykrojone pierniczki okładamy na formie wyłożonej papierem do niecenia w odstępach od siebie ok. 2 cm. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jakiem. Jeżeli nasze pierniczki będziemy dodatkowo dekorować, to nie smarujemy jajkiem.
Pierniczki pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
Jeżeli nie będziemy mogli przygotować własnoręcznych pierniczków to polecam pyszne świąteczne ciasteczka z oferty Dr Gerarda.
-Cookie Man -imbirowe ciasteczka w kształcie piernikowego ludzika,
-Christmas Bauble -kruche cynamonowo -jabłkowe ciasteczka, które posiadają świąteczne wzory,
-Christmas Trees -kruche kakaowe ciasteczka z kremem o smaku śmietankowym,
-Pierniczki -to tradycyjne pierniczki z nadzieniem pomarańczowo -cynamonowym oblane czekoladą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz