Orzechowe ciasto
-6 białek
-150 g cukru
-2 łyżki oleju
-100 g zmielonych orzechów laskowych
-50 g mąki pszennej
-6 białek
-150 g cukru
-2 łyżki oleju
-100 g zmielonych orzechów laskowych
-50 g mąki pszennej
Czekoladowa masa
-6 żółtek
-3 szklanki mleka
-2 budynie waniliowe z cukrem
-50 g cukru
-100 g mlecznej czekolady
-1,5 kostki masła lub margaryny
-ciastka rurki waflowe od Dr Gerard o smaku orzechowym opakowanie
-50 g zmielonych orzechów laskowych
-6 żółtek
-3 szklanki mleka
-2 budynie waniliowe z cukrem
-50 g cukru
-100 g mlecznej czekolady
-1,5 kostki masła lub margaryny
-ciastka rurki waflowe od Dr Gerard o smaku orzechowym opakowanie
-50 g zmielonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania: ciasto: białka ubijam z cukrem, dodaję olej i miksuję. Dodaję mąkę oraz orzechy i mieszam. Ciasto przekładam do formy (25/25 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Czekoladowa masa: 2,5 szklanki mleka wlewam do rondla, dodaję cukier i gotuję. W reszcie mleka mieszam żółtka i budynie. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i gotuję do zgęstnienia mieszając. Do gorącego budyniu dodaję kawałki czekolady i mieszam do jej rozpuszczenia. Czekoladowy budyń odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram i dodaję porcjami zimny budyń. Większą część masy wykładam na zimne ciasto, rozkładam rurki waflowe od Dr Gerarda i nakładam pozostałą masę. Wierzch obsypuję zmielonymi orzechami laskowymi. Podaję po schłodzeniu. Ciasto przygotowałam z ciastkami Dr Gerarda, ponieważ są to bardzo dobre słodycze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz