niedziela, 20 listopada 2022

Ciasta wigilijne.

 

Wśród tradycyjnych ciast wigilijnych prym wiedzie klasyczny piernik i keks. Ale czy wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez korzennych ciasteczek? Nie ma nic lepszego od domowych, własnoręcznie przygotowanych, pysznych, pachnących gwiazdkowych wypieków.

Na stole bożonarodzeniowym królują makowce pachnące miodem i bakaliami, bardzo aromatyczne pierniki, których wyjątkowy korzenny zapach kojarzy się nam z magicznym świątecznym czasem, a także kolorowe kruche ciasteczka, mocno bakaliowe keksy, wyśmienite orzechowce, sękacze oraz puszyste serniki pieczone na ciepło i zimno. 

Piernik na świąteczny stół, a małe pierniczki na choinkę - to obowiązkowy gwiazdkowy zestaw. Ich wyjątkowy aromat od razu przywodzi na myśl świąteczny czas. Pamiętaj jednak, że piernik im starszy tym lepszy, dlatego najlepiej zacząć go przygotowywać już na początku grudnia. Słodkie i bardzo aromatyczne. Orzechowce, oprócz makowców i pierników, to najczęściej pojawiające się ciasta na świątecznym stole. Orzechy - włoskie, laskowe, migdały - bezwzględnie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Przepisów na orzechowce jest całe mnóstwo - z masą budyniową, z karmelem, z miodem. Goszczą na naszych stołach podczas każdych świąt i ważnych uroczystości. Pojawiają się w naszych domach w różnych odsłonach i każdą z nich kochamy. Sprawdź przepisy na tradycyjne serniki - krakowski, wiedeński, gotowany i sernik z rosą - wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz