niedziela, 20 listopada 2022

Kolejność wydawania potraw.

 

Najpierw śledź czy barszcz z uszkami? Czy istnieje jedyna słuszna kolejność podawania wigilijnych potraw? I komu serwować je najpierw? Czy to ma znaczenie? Poniżej przedstawię Wam, ciekawostki na temat kolacji wigilijnej. Przyjęcie wigilijne to jedno z najważniejszych spotkań rodzinno-towarzyskich w roku, które gromadzi wokół stołu bliskich sobie ludzi. Według polskiej tradycji po podzieleniu się opłatkiem (tak, opłatkiem się dzielimy, a nie "łamiemy") zasiadamy do wieczerzy wigilijnej. Nie ma określonego protokołu podawania dań podczas tego wieczoru. Savoir-vivre podpowiada, aby odwołać się do zdrowego rozsądku. W tradycyjnym schemacie przyjęcia dania serwujemy w takiej kolejności: zimna przystawka, zupa, gorąca przystawka, danie główne (zazwyczaj mięsne),deser lub kawa. Biorąc pod uwagę, że menu wigilijne jest dość długie, również porcje serwowane gościom powinny być raczej niewielkie. Na każde danie powinniśmy zaplanować około 20-25 minut, a między nimi jeszcze po kwadransie przerwy. Oczywiście, jeśli wiemy, że ktoś się spieszy, menu możemy dopasować do okoliczności. Kolejność serwowania wyznacza pierwszeństwo: kobiet i gości. Rozpoczyna się od kobiety siedzącej po prawej stronie gospodarza (to miejsce dla najważniejszej kobiety w rodzinie – podczas wigilii to zazwyczaj seniorka rodu), następnie tej po jego lewej ręce. I dalej kobiety siedzące po prawej i lewej ręce gospodyni, która serwuje sobie posiłek jako ostatnia ze wszystkich kobiet, ale przed wszystkimi mężczyznami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz