niedziela, 3 kwietnia 2022

Jedziemy do sanatorium

    Nadszedł dzień wyjazdu. Ponieważ pociąg mieliśmy dopiero wieczorem, cały dzień przebiegał prawie jak zwykle. Wstaliśmy rano, zjedliśmy śniadanie. Spakowaliśmy jedzenie do plecaka żebyśmy mieli w podróży. Potem zrobiliśmy sobie kawę i herbatę i zjedliśmy resztę ciasta które zrobiłam dzień wcześniej. A była to "Tarta podwójnie kokosowa" którą zrobiłam z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Krem biały:

  • 100 g czekolady białej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżeczki czubate cukru pudru
  • 50 g masła

Krem czekoladowy:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych

Rozgnieść ciastka.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.

Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.

Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.

Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks.

Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.

Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Gdy byliśmy już gotowi do drogi, przyjechała córka i zawiozła nas na dworzec kolejowy. Odprowadziła nas na peron i przegnała. A my ruszyliśmy w długą i męczącą podróż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz