Przyszła pora na pakowanie walizek na wyjazd do sanatorium. Jak zawsze miałam ogromny problem co ze sobą zabrać. Przygotowałam dwie wielkie walizki i zaczęliśmy. Najpierw sterta ubrań na każdą pogodę, potem różne buty. Na koniec kosmetyki i środki higieniczne. Wiele razy jeszcze zastanawiałam się co jeszcze dopasować i jak tylko przychodziło mi coś do głowy, dokładałam do walizki. W końcu wieczorem stwierdziliśmy że już wszystko mamy. Mogliśmy w końcu usiąść wygodnie, odpocząć i zjeść pyszne "Beziki z kremem czekoladowym z pryncypałkami" które przygotowałam rano. Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
SKŁADNIKI:
Bezy:
- 5 białek
- 250 g cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Krem czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100g Pryncypałek dr Gerard
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać
na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna dodawać
porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod
koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni 40-50 minut (w zależności od wielkości bez).
Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszać. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo) Na koniec dodać pokruszone pryncypałki.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką,
przekładamy nim bezy.
Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz Pryncypałkami kokosowymi
Beziki były przepyszne! Zostawiliśmy sobie jeszcze trochę na
następny dzień aby mieć coś słodkiego do kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz