niedziela, 3 kwietnia 2022

Przygotowania do wyjazdu

    Za parę dni wybieramy się z mężem do sanatorium w góry. Bardzo się z tego cieszę, bo odpoczynek każdemu z nas się przyda, a my kochamy góry i długie spacery po nich. Postanowiliśmy już zrobić zakupy potrzebne na wyjazd. Zaczęliśmy od niezbędnych ubrań sportowych takich jak spodnie dresowe, bluzy, oraz wygodne buty. Na wyprawy w góry kupiliśmy specjalne buty do chodzenia po górach oraz ciepłe przeciwdeszczowe kurtki. Nie obyło się również bez nowego stroju kąpielowego, klapek oraz czepka na basen który ma być dostępny na miejscu. Po zakupach szybko zabrałam się za zrobienie ciasta. Dziś była to "Tarta mocno czekoladowa z pomarańczą" przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

 

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 300 g listków kakaowych
  • 50 g masła
  • 1/2 gorzkiej czekolady

Krem: 

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • kieliszek rumu
  • skórka starta (drobno) z pomarańczy

Kandyzowane pomarańcze:

  • 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta)
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.

Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.

Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)


Gdy tarta była już gotowa, mąż zrobił nam kawę, pokroił ciasto i mogliśmy się zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz