Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Wcześniej
muszę pomyśleć co ugotuję i upiekę dla moich najbliższych. W wolnych chwilach
przeglądałam przepisy i wkładałam do odpowiednich segregatorów. W jednym
segregatorze są przepisy z ciastami, w drugim potrawy z mięsa, a w trzecim
warzywa i przeciery. Teraz jestem zadowolona z panującego porządku na półce.
Przy okazji odłożyłam ciekawy przepis na ciasto, które planuje upiec na święta
wielkanocne. Moje dzieci uwielbiają pryncypałki Dr. Gerarda dlatego wykorzystam
je do masy. Postanowiłam zrobić próbę generalną i zaserwować miłą niespodziankę na imieniny męża Józka.
Składniki na biszkopt;
5 jajek oddzielić białka od żółtek, 3/4szkl mąki pszennej, 2
budynie śmietankowe, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 3/4 szk. cukru, szczypta
soli, 2 łyżki oleju. Sypkie składniki razem wymieszać. Białka ubijać stopniowo
dodając żółtka na przemian z cukrem. Na koniec wsypać pozostałe składniki i
delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wcześniej przygotowaną brytfankę z
papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po
upieczeniu zdjąć papier i z powrotem włożyć do brytfanki.
Masa 1; l śmietanki 30 procent, 1 śnieżka, 1 łyżka cukru, 4
łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, 3 galaretki
brzoskwiniowe, opakowanie pryncypałek Dr. Gerarda. puszka brzoskwiń. Galaretki rozpuścić
według przepisu. Brzoskwinie odcedzić i pokroić
razem z pryncypałkami. Śmietanę ubić z śnieżką, cukrem. Na koniec wlać
żelatynę brzoskwinie i pryncypałki. Na
biszkopt wlać troszkę tężejącej galaretki. Na nią wyłożyć masę śmietankową i
zalać resztę galaretki. Pozostawić na parę godzin do stężenia. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz