wtorek, 20 marca 2018

ciasto z pryncypałkami Dr. Gerarda


Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Wcześniej muszę pomyśleć co ugotuję i upiekę dla moich najbliższych. W wolnych chwilach przeglądałam przepisy i wkładałam do odpowiednich segregatorów. W jednym segregatorze są przepisy z ciastami, w drugim potrawy z mięsa, a w trzecim warzywa i przeciery. Teraz jestem zadowolona z panującego porządku na półce. Przy okazji odłożyłam ciekawy przepis na ciasto, które planuje upiec na święta wielkanocne. Moje dzieci uwielbiają pryncypałki Dr. Gerarda dlatego wykorzystam je do masy. Postanowiłam zrobić próbę generalną i zaserwować miłą  niespodziankę na imieniny męża Józka. Składniki na biszkopt;
5 jajek oddzielić białka od żółtek, 3/4szkl mąki pszennej, 2 budynie śmietankowe, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 3/4 szk. cukru, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sypkie składniki razem wymieszać. Białka ubijać stopniowo dodając żółtka na przemian z cukrem. Na koniec wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wcześniej przygotowaną brytfankę z papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć papier i z powrotem włożyć do brytfanki.
Masa 1; l śmietanki 30 procent, 1 śnieżka, 1 łyżka cukru, 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, 3 galaretki brzoskwiniowe, opakowanie pryncypałek Dr. Gerarda. puszka brzoskwiń. Galaretki rozpuścić według przepisu. Brzoskwinie odcedzić i pokroić  razem z pryncypałkami. Śmietanę ubić z śnieżką, cukrem. Na koniec wlać żelatynę brzoskwinie i pryncypałki.  Na biszkopt wlać troszkę tężejącej galaretki. Na nią wyłożyć masę śmietankową i zalać resztę galaretki. Pozostawić na parę godzin do stężenia. Smacznego        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz