Składniki:
- 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
- 200 g masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
- 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
- aromat waniliowy lub rumowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
- bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną), proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 - 25 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.
Miękka polewa czekoladowa:
- 70 ml śmietany kremówki 36%
- 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.
* Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu ponad 18%) ilość masła można zmniejszyć o połowę lub nawet o 3/4.
Standardowo, po kazdej ciezkiej pracy musimy odpoczac przy kawie i ulubipnych ciastkach, zwierzakach maslanych dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz