sobota, 31 marca 2018

Szybka słodkość

Już kiedyś Wam pisałam o przepisach od Madame Edith. Dzisiaj też chciałabym się z Wam podzielić jednym z nich. Jest to bardzo prosty i pyszny deser, który wypróbowałam w zeszły weekend. Spotkałyśmy się z moimi koleżankami u mnie w domu na kawkę i ploteczki. Jak każdy wie, kawa i ploteczki nie mogą się odbyć bez czegoś słodkiego. Potrzebowałam szybkiego pomysłu na słodycz, która zaimponowałaby moim przyjaciółkom i tutaj z pomocą przyszła aplikacja Wypieki od serca Dr Gerarda. Słodycze wykorzystywane do przepisów są Dr Gerarda, więc najwyższa jakość i smak gwarantowane. Poszukałam przepisu na coś lekkiego i tak trafiłam na przepis od Madame Edith. Słodkość musu bananowego przełamana orzechem to coś pysznego. Tutaj wklejam Wam przepis i mówię Wam warto!  Ja podwoiłam składniki ponieważ było nas cztery.
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
Masa:
2 banany
50 g masła orzechowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
4 rurki waflowe z kremem orzechowym dr Gerard
Do dekoracji:
1/2 banana
2 łyżki bitej śmietany
1 łyżeczka drobno posiekanych orzeszków arachidowych
4 rurki waflowe z kremem orzechowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Banany kroimy w plasterki. Chowamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamrożone plasterki bananów miksujemy w blenderze z masłem orzechowym, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Na dno każdego z pucharków wsypujemy pokruszone 2 rurki, które stworzą chrupiącą bazę.

Na wierzch wykładamy mus bananowo-orzechowy. Deser dekorujemy: bitą śmietaną, kawałkami orzechów arachidowych, plasterkami świeżego banana oraz dwiema rurkami waflowymi z kremem orzechowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz