piątek, 23 marca 2018

BRAK POMYSŁÓW



Skończyły się już moje pomysły na szybkie i smaczne ciasta. W niedzielę po raz kolejny zrobiłam
TIRAMISU.
Składniki : 24 podłużne biszkopty, 4 jajka, 500 g serka Bieluch, 6 łyżek cukru, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 40 ml amaretto lub olejku migdałowego, 3 łyżki kakao.
Sposób wykonania – Kawę zaparzyć w 200 ml wody i odstawić do ostygnięcia. Zagotować pół litra wody. Jajka włożyć do gorącej wody na 10 sekund, wyjąć i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem. Przełożyć do serka i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodawać po łyżce do masy jajeczno – serowej. Mieszać tylko do chwili uzyskania gładkiego kremu, gdy będziesz robić to zbyt długo, masa się rozwarstwi. Do przestudzonej kawy wlać likier amaretto lub wkropić olejek migdałowy. Połowę porcji biszkoptów ( aby się nie połamały ) zanurzyć w kawie i wyłożyć nimi prostokątną formę Dno powinno być całkowicie przykryte. Biszkopty posypać jedną łyżką kakao i wyłożyć połowę porcji kremu. Wygładzić wierzch. Położyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Znowu posypać łyżką kakao i wyłożyć resztę kremu. Wierzch posypać pozostałym kakao. Tiramisu wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin, do całkowitego schłodzeni. Pokroić w kostki. Każdą kostkę można udekorować połówką świeżej truskawki i listkiem mięty. Czas przygotowania około 30 minut.
W moim domu wszystkim przejadł się już ten deser. Nic dziwnego. Robię go już od kilku lat. Jak wielka była moja radość, gdy wczoraj koleżanka podsunęła  mi stronę z przepisami DR GERARDA –

https://www.facebook.com/drGerardPL/

Przeglądałam też produkty tej firmy. Moją uwagę zwróciły CIASTKA JUNGLE. Jutro idę do sklepu muszę je kupić. Moje maluchy z pewnością będą zadowolone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz