Na niedzielę przygotowałam słodki sernik z pryncypałkami korzystając z przepisu na Wypieki od serca, który dostępny jest pod linkiem https://drgerard.eu/przepisy. Sernik tak bardzo wszystkim smakował, że ponownie przygotuję go na Święta Wielkanocne. Zachęcam do wypróbowania. A dzisiaj na deser przygotowałam tarte z pianką czekoladową, kruchymi ciasteczkami otulonymi wyśmienitą ciemną czekoladą oraz musem truskawkowym. Deser najbardziej zachwycił moje dzieci, które są wielkimi łasuchami uwielbiającymi słodycze Dr Gerarda. Spróbujecie? Oto składniki:
Tarta
-230 g maki
-125 g masła
-1 jajko
-szczypta soli
-2 łyżki cukru pudru
Pianka czekoladowa
-2 łyżeczki żelatyny
-odrobinka olejku waniliowego
-220 ml śmietany 30%
-400 g białej czekolady
-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard otulone ciemną czekoladą 120 g
Mus
-500 g truskawek mrożonych
-1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania: łączę ze sobą wszystkie składniki na tarte, następnie formuję kule i owijam w folię, wkładam do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto wałkuję i wypełniam nim formę, nakrywam folią i obciążam np. grochem, aby ciasto nie urosło. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni najpierw na 15 minut, następnie ściągam folie i piekę jeszcze 10 minut na złoty kolor. Odstawiam do wystudzenia. Żelatynę zalewam małą ilością wody, zostawiam na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie gotuję do rozpuszczenia. W garnuszku gotuję mleko doprowadzając prawie do wrzenia, wyłączam palnik, dodaję połamaną czekoladę, olejek waniliowy i mieszam na gładką masę, następnie dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam dokładnie. Masę studzę i taką lekko tężejącą wykładam na zimną tarte, na masie czekoladowej układam ciasteczka Maltikeks (lekko je zanurzając) i wkładam na około 2 godziny do lodówki do stężenia. Truskawki miksuję, gotuję, dodaję galaretkę, intensywnie mieszam i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Zimny mus wylewam na ciasteczka, wkładam do lodówki na 3 godziny i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz