Ciasto
-4 jajka
-75 g mąki
-75 g cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-pół budyniu czekoladowego 20 g
-1 łyżka kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Poncz
-sok z 2 pomarańczy
-2 łyżki cukru
-3 łyżki wody
Polewa czekoladowa
-2 tabliczki deserowej czekolady
-6 łyżek mleka
-2 łyżki miodu
Krem pomarańczowy
-400 g serka mascarpone
-pół szklanki cukru pudru
-1 łyżka startej skórki pomarańczowej
-1 łyżka soku pomarańczowego
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-200 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
-ciastka Zwierzaki maślane od Dr Gerard
-rurki waflowe od Dr Gerard z kremem z mlecznej czekolady
Sposób przygotowania: ciasto: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodaję cukry. Do masy białkowej dodaję po jednym żółtku i mieszam trzepaczką. Wszystkie sypkie składniki mieszam ze sobą i przesiewam do masy. Dokładnie, ale powoli wszystko razem mieszam. Foremki do muffinek smaruję olejem. Masą napełniam foremki do ¾ wysokości. Piekę około 18 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu wyjmuję babeczki z foremek. Poncz: gotuję sok z pomarańczy z wodą, cukrem i nasączam babeczki. Polewa czekoladowa: do garnka wlewam mleko, pokrojoną czekoladę i miód. Podgrzewam mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Następnie polewam nasączone babeczki i wkładam je do lodówki, żeby masa zastygła. Krem pomarańczowy: wszystkie składniki oprócz śmietany miksuję. Śmietanę ubijam oddzielnie, dodaję do masy i mieszam łyżką. Babeczki wyjmuję z lodówki dekoruję kremem i ozdabiam Zwierzakami maślanymi i rurkami waflowymi. Zarówno torcik jak i babeczki były przepyszne, więc koniecznie polecam ich wypróbowanie, a najbliższą do tego okazją będą Święta Wielkanocne, więc zachęcam do przygotowania. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne słodkości możecie skorzystać z pysznych przepisów na Wypieki od Serca, które dostępne są na stronie https://drgerard.eu/przepisy.
Życzę Wszystkim smacznych, zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz