sobota, 31 marca 2018

Rosół

Rosół to chyba najprostsza z zup i w dodatku kazdy ja lubi, ale aby smakowal trzeba umiec ja dobrze przygotowac, ja moj rosol gotuje wedlug przepisu mojej babci i musze sie pochwalic, ze jest pyszny.

SKŁADNIKI

 6 PORCJI
  • 2 duże uda i 1 korpus z kurczaka z szyją i skrzydełkami - ok. 2 kg mięsa (lub 1 kurczak o wadze około 2 kg)
  • 300 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego
  • podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub 1 szyja indycza
  • 3 litry wody
  • 1 włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, liścia kapusty
  • przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  • Jeśli mamy całego kurczaka należy go pokroić na części - szyję, skrzydełka, uda, piersi i korpus (piersi odłożyć i wykorzystać na drugie danie, nie dodawać do rosołu).
  • Mięso (kurczaka, wołowinę i podroby lub szyję indyka) opłukać, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na średnim ogniu.
  • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu (rosół ma tylko "mrugać") pod lekko uchyloną pokrywą przez około 2 godziny.
  • W międzyczasie przygotować warzywa:marchewkę, pietruszkę i selera obrać (lub dla większego aromatu - tylko dokładnie umyć). Cebulę, pora i natkę opłukać (cebuli nie obierać, jej łuski nadadzą zupie ładnego koloru).
  • Warzywa włożyć do rosołu i zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny.
  • Rosół podawać gorący, z ugotowanym makaronem, posiekaną natką, pokrojoną na cienkie plasterki marchewką z rosołu oraz kawałkami mięsa z kurczaka.

WSKAZÓWKI

  • Pozostały rosół należy przecedzić, zagotować i zamknąć w słoikach. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Mięso i warzywa z rosołu przechowujemy oddzielnie.
  • Następnego dnia z reszty rosołu można przygotować ZUPĘ POMIDOROWĄ.
  • Ugotowane mięso z rosołu można wykorzystać do: farszu na KROKIETY, PIEROGI Z MIĘSEMPASZTECIKI.
  • Rosół można doprawić 1 łyżką sosu sojowego i 1/2 plasterka papryczki chili.


Po gotowaniu obowiazkowa kawa i zwierzaki maslane dr. Gerard.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz