piątek, 30 marca 2018

W ZAPASIE



W czasie wekeendu upiekłam przepyszne
KSIĘŻYCE W WANILIOWYM CUKRZE.
Składniki : 25 dag zimnego masła, 27,5 dag drobnego cukru, 30 dag mąki, 15 dag mielonych migdałów, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 torebki cukru waniliowego.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicy. Dodać mielone migdały oraz 12,5 dag cukru i 1 torebkę cukru waniliowego. Dołożyć masło pokrojone na małe kawałeczki. Składniki posiekać nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej uformować wałeczek. Wygiąć go tak, aby przypominał księżyc. |Ciastka ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec po 12 – 15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie zdjąć z blachy wraz z pergaminem i ostudzić. Pozostały cukier wymieszać z drugą torebką cukru waniliowego. Ciastka obtoczyć w przygotowanej cukrowej mieszance. Do ciasta kruchego bierzemy schłodzony tłuszcz ( masło, margarynę ). Inaczej zostanie wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie twarde jak kamień. Przygotowanie około 120 minut.
Wszystkie rogaliki zniknęły szybciej niż myślałam. W niedzielę wieczorem nie było już żadnego, a dzieciom chciało się coś słodkiego. Na szczęście w zapasie miałam jeszcze CIASTKA MAFIJNE CYTRYNOWE LEMON DR GERARDA. Produkty tej firmy zawsze znajdują się w naszym barku. Można powiedzieć, że tych słodyczy nigdy nam nie brakuje. Korzystamy także z przepisów proponowanych przez DR GERARDA. Z czystym sercem polecam tą stronę –
https://drgerard.eu/przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz