sobota, 31 marca 2018

Tradycje

Tradycje wielkanocne
Jajka, podobnie jak samo śniadanie wielkanocne, ma wymiar symboliczny. Oznaczają nowe życie, podarowane swoim wyznawcom przez Chrystusa, nic wiec dziwnego, że słynne łacińskie przysłowie "ab ovo", czyli "od jajka" to po polsku "od początku". Wyznawcy prawosławia malują wielkanocne jajka na czerwono, ponieważ w jednej z przypowieści Maria Magdalena, gdy wróciła po zmartwychwstaniu Chrystusa do domu, zastała wszystkie jajka przefarbowane na ten właśnie kolor.
Królujące na wielkanocnym stole jajka można podawać w każdej postaci: na miękko, na twardo, w koszulkach lub faszerowane. Warto pamiętać, aby dodać do nich majonez lub sos tatarski. Na bazie jajek można przyrządzić pastę jajeczną lub różnorodne sałatki, np. jarzynową. Te potrawy z pewnością urozmaicą wielkanocne menu.


Takie ciekawe infotmacje na temat naszych tradycji mozna przeczytac w internecie a teraz tradycyjna kawka a do niej slodycze dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz