Banany z cynamonem, to zestawienie, które bardzo lubią moje
siostry. Kiedy do mnie przychodzą, piekę im więc
OWSIANE BABECZKI Z JABŁKAMI.
Składniki : 2 jajka, 2 dojrzałe banany, 60 ml oleju
rzepakowego, 75 ml chudego mleka, 165 g cukru lub 2 łyżki miodu, 2 duże jabłka,
130 g mąki pełnoziarnistej, 170 g płatków owsianych, 3 łyżeczki proszku do
pieczenia, szczypta cynamonu i kurkumy, 45 g żurawiny.
Sposób wykonania – Obrane banany wrzucić do miski i
dokładnie rozgnieść na jednolitą masę. Jajka sparzyć i całe wbić do masy
bananowej. Wlać olej oraz mleko, wymieszać. Całość odstawić. W osobnym naczyniu
wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier lub miód. Dosypać
cynamon i kurkumę. Całość dokładnie wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć
gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Do miski z suchymi składnikami wlać
masę jajeczną. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka i
żurawinę. Ciasto przekładać łyżką do papierowych foremek do 1/3 wysokości.
Ustawić na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec 25 – 30
minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki pozostawić na kratce w
piekarniku. Smakują zarówno na ciepło, jak i ostudzone. Czas przygotowania 50
minut.
Babeczki są znakomite, ale w ostatnim czasie moje siostry
zażyczyły sobie coś zupełnie innego. Kiedy pokazały mi przepis, byłam naprawdę
zaskoczona. Karpatka dla leniwych, którą miałam dla nich przygotować jest
banalnie prosta. Smakuje jednak wyjątkowo. Można ją znaleźć na stronie –DR GERARDA
https://drgerard.eu/przepisy
Przeglądając stronę tej firmy znalazłam też wiele wyrobów, które mnie zainteresowały. Jutro idę do sklepu, muszę spróbować jak smakują CZEKOLADKI PASJA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz