Barszcz czerwony:
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 2 kg buraków, ugotowanych (zobacz wskazówki)
- 2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego (zobacz wskazówki)
- 1 średnia cebula, posiekana i podsmażona na 1 łyżce masła
- 1 listek laurowy, 3 - 4 ziela angielskie, parę ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu lub 2 łyżki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE
- Do wrzącego, czystego (przecedzonego) bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone na plastry (lub większe kawałki) buraki. Gotować na małym ogniu tylkoprzez około 10 - 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną cebulkę. Odstawić z ognia i zostawić na całą noc lub minimum 6 godzin.
- Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy). Odstawić z ognia, dodać ocet i przecedzić. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem (ostrożnie!).
WSKAZÓWKI
MOŻLIWE SPOSOBY UGOTOWANIA BURAKÓW:
- Buraki wyszorować i gotować w całości w wodzie, aż będą miękkie, przez około 1,5 godziny.
- Wyszorowane buraki ze skórką zawinąć w kawałki folii aluminiowej, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 1 i 1/2 godziny lub do czasu aż będą miękkie.
- Gotowanie bez wody, w specjalnych garnkach np. Zeptera, przez około 1,5 godziny do 2 godzin w zależności od wielkości buraków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz