wtorek, 20 marca 2018

ciasto konkursowe



Święta wielkanocne już za dwa tygodnie. Najwyższa pora pomyśleć i zaplanować ciekawe smakołyki. Bardzo lubię piec i często buszuje po stronach internetowych za nowymi przepisami. Właśnie zaparzyłam sobie kawę i podjadam krakersy Dr. Gerarda. Często produkty te goszczą w moim domu. Z ciekawości wpisałam nazwę tego producenta do przeglądarki. Otworzyłam stronę facebook Dr. Gerarda. https://www.facebook.com/drGerardPL Zainteresował mnie konkurs na najciekawszy przepis w skład, którego wchodzą ciasteczka tego producenta. Oraz zdjęcie już zrobionego smakołyku. Mam okazję wykazać się moimi zdolnościami. Nagrodą tego konkursu są warsztaty kulinarne prowadzone przez finalistę programu Master Chef Polska. Oraz poręczne drewniane skrzyneczki dr. Gerarda na przepisy. Jak każdy uczestnik liczę na zainteresowanie moim przepisem i marzy mi się taka drewniana skrzyneczka. Dlatego postanowiłam napisać mój ulubiony sernik na spodzie z  ciasteczek
składniki; 1 szk. orzechów, 50dag zwierzaków maślanych, pół kostki masła, Ciastka pokruszyć i zalać roztopionym masłem. Połączyć składniki i wyłożyć na wcześniej przygotowaną dużą blaszkę z papierem do pieczenia. Puszka krówki kajmakowej, 1/4 puszki mleka zagęszczonego wsypać do miski i dobrze wymieszać. masę wyłożyć na ciasto i posypać orzechami.
Masa serowa;
1kg sera białego zmielonego, 4 jajka, budyń śmietankowy, cukier waniliowy. 3/4 szk. cukru, zapach cytrynowy.  Jajka utrzeć z cukrami. Stopniowo dodając ser na koniec wsypać budyń. Masę położyć na orzechy i piec w 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu posmarować polewą i udekorować orzechami. Smacznego         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz