sobota, 31 marca 2018

Makowiec

Do swiat co raz blizej, wstalam dzis wczesniej niz zwykle, zrobilam sobie moja ukochana kawe, a do ukochanej kawy wyjelam ukochanr krakersy classic dr. Gerarda, na sniadanie w sam raz. Po kawce wreszcie wzielam sie do roboty, dzis przygotowujemy makowiec.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:
  • 500g maku
  • 200g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek
Lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło (lub margarynę). Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz