czwartek, 22 marca 2018

Ciekawe przepisy.


Ciekawe przepisy.

W ostatnim czasie zaczęłam śledzić stronę dr Gerarda na facebook a szczególnie wypieki od serca. Znajdziemy tam propozycje blogerów kulinarnych. Ciekawe sprawdzone przepisy z użyciem ciastek choć by pryncypałek, mafijne black dr Gerarda. Możemy także skorzystać z konkursu. I tak na stronie
pojawił się nowy przepis Banoffee Pie z solonym kajmakiem Madame Edith. Trudna nazwa ale deser prosty do przygotowania. Jak sama autorka pisze do popołudniowej kawy. Pokazuje krok po kroku jak go wykonać. Do tego mamy pełno pięknych, kolorowych zdjęć, które same zachęcają nas do przygotowania tak pysznego deseru. Patrząc na tą tartę to już chcemy ją skosztować. A ja mam też swoją propozycję na babkę budyniową. Będziemy do jej przygotowania potrzebowali:
trzy budynie waniliowe po półtorej szklanki śmietany, mąki, cukru, sześć jajek,dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier puder.
Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę następnie powoli dosypujemy na przemian budyń waniliowy na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jak poczujemy, że masa jest gęsta zaczynamy wlewać śmietanę. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie całość masy mieszamy. Formę do baby smarujemy tłuszczem aby nam nie przywarło ciasto. Masę wylewamy i wstawiamy do piekarnika na czterdzieści pięć minut. Po delikatnym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub można polać czekoladowa polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz