Ciekawe
przepisy.
W ostatnim czasie
zaczęłam śledzić stronę dr Gerarda na facebook a
szczególnie wypieki od serca. Znajdziemy tam propozycje blogerów
kulinarnych. Ciekawe sprawdzone przepisy z użyciem ciastek choć by
pryncypałek, mafijne black dr Gerarda. Możemy także skorzystać z
konkursu. I tak na stronie
pojawił
się nowy przepis Banoffee Pie z solonym kajmakiem Madame Edith.
Trudna nazwa ale deser prosty do przygotowania. Jak sama autorka
pisze do popołudniowej kawy. Pokazuje krok po kroku jak go wykonać.
Do tego mamy pełno pięknych, kolorowych zdjęć, które same
zachęcają nas do przygotowania tak pysznego deseru. Patrząc na tą
tartę to już chcemy ją skosztować. A ja mam też swoją
propozycję na babkę budyniową. Będziemy do jej przygotowania
potrzebowali:
trzy
budynie waniliowe po półtorej szklanki śmietany, mąki, cukru,
sześć jajek,dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz
cukier puder.
Ucieramy
żółtka z cukrem na puszystą masę następnie powoli dosypujemy na
przemian budyń waniliowy na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Jak poczujemy, że masa jest gęsta zaczynamy wlewać
śmietanę. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie
całość masy mieszamy. Formę do baby smarujemy tłuszczem aby nam
nie przywarło ciasto. Masę wylewamy i wstawiamy do piekarnika na
czterdzieści pięć minut. Po delikatnym wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem lub można polać czekoladowa polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz