Wielkimi krokami zbliża się wiosna. Tylko patrzeć, jak świat
okryje się zielenią. Chyba każdy lubi ten piękny czas, gdy wszystko rozkwita i
budzi się do życia. Wtedy czujemy się jakoś inaczej. Cieplejsze, słoneczne dni
przynoszą radość w sercu, pogodę ducha, ogólnie lepsze samopoczucie. Przy takich
nastrojach najlepiej zajada się słodycze. Mam swoje ulubione- to CZEKOLADKI
PASJA DR GERARDA. Dla mnie są wyjątkowe. Ostatnio skończyły mi się zapasy, więc
musiałam się jakoś inaczej pocieszać.
Z pomocą przyszedł mi
SERNIK Z JAGODAMI I
PIANKĄ.
Na spód: paczka herbatników, 60 g masła
Na masę : 1 kg twarogu, 5 jajek, szklanka cukru, budyń
waniliowy, 200 ml śmietanki kremówki 390%
Oraz : 2 szklanki jagód, 2 owocowe galaretki, 500 g
śmietanki 36%, dwie łyżki cukru pudru, dwie łyżki żelatyny.
Sposób wykonania- Masło roztopić i zmiksować z nim ciastka
do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wsypać do formy wyłożonej papierem.
Ugnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Powoli
dodawać twaróg, proszek budyniowy i śmietankę. Gdy składniki się połączą, masę
wylać na schłodzony spód. Piec 45 minut w temperaturze 160 C. Wystudzić w
wyłączonym piekarniku. Galaretkę przygotować według instrukcji. Do zimnej
wrzucić jagody. Gdy zacznie tężeć, wylać na sernik. Żelatynę rozpuścić w ¼
szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier
puder, a na koniec schłodzoną żelatynę. Miksować i wyłożyć na galaretkę z
jagodami. Wstawić do lodówki.
Przyznam, że nie źle smakuje ten sernik, ale, gdybym miała
coś polecić, to bez konkurencyjny jest SERNIK bez pieczenia z pryncypałkami
classic- https://drgerard.eu/przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz