poniedziałek, 19 marca 2018

TO CO NAJLEPSZE



Wielkimi krokami zbliża się wiosna. Tylko patrzeć, jak świat okryje się zielenią. Chyba każdy lubi ten piękny czas, gdy wszystko rozkwita i budzi się do życia. Wtedy czujemy się jakoś inaczej. Cieplejsze, słoneczne dni przynoszą radość w sercu, pogodę ducha, ogólnie lepsze samopoczucie. Przy takich nastrojach najlepiej zajada się słodycze. Mam swoje ulubione- to CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA. Dla mnie są wyjątkowe. Ostatnio skończyły mi się zapasy, więc musiałam się jakoś inaczej pocieszać.
Z pomocą przyszedł mi   
SERNIK Z JAGODAMI I PIANKĄ.
Na spód: paczka herbatników, 60 g masła
Na masę : 1 kg twarogu, 5 jajek, szklanka cukru, budyń waniliowy, 200 ml śmietanki kremówki 390%
Oraz : 2 szklanki jagód, 2 owocowe galaretki, 500 g śmietanki 36%, dwie łyżki cukru pudru, dwie łyżki żelatyny.
Sposób wykonania- Masło roztopić i zmiksować z nim ciastka do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wsypać do formy wyłożonej papierem. Ugnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Powoli dodawać twaróg, proszek budyniowy i śmietankę. Gdy składniki się połączą, masę wylać na schłodzony spód. Piec 45 minut w temperaturze 160 C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Galaretkę przygotować według instrukcji. Do zimnej wrzucić jagody. Gdy zacznie tężeć, wylać na sernik. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a na koniec schłodzoną żelatynę. Miksować i wyłożyć na galaretkę z jagodami. Wstawić do lodówki.
Przyznam, że nie źle smakuje ten sernik, ale, gdybym miała coś polecić, to bez konkurencyjny jest SERNIK bez pieczenia z pryncypałkami classic- https://drgerard.eu/przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz