czwartek, 29 marca 2018

PRZY KAŻDEJ OKAZJI



Wszędzie tam, gdzie dobra zabawa muszą pojawić się wyroby DR GERARDA. Taka jest zasada moich dzieci, które kupują produkty tej firmy właściwie przy każdej okazji. Jutro wyjeżdżają na wycieczkę klasową. Już zapowiedziały, że zabierają ze sobą CIASTKA JUNGLE. Zastanawiam się, czy to nie będzie dla nich za mało. Chyba upiekę im jeszcze
CIASTKA ŚLIMACZKI Z MARMOLADĄ.
Składniki :
Na ciasto : 2 szklanki mąki, 1 jajko, 4 łyżki cukru, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 60 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli,, konfitura wiśniowa, cukier puder do posypania
Oraz : płatki migdałów
Sposób wykonania – Na stolnicy wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem. Następnie wbić jajko, dołożyć jogurt i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Oba płaty posmarować grubo konfiturą, zwinąć w rulon i docisnąć. Następnie trzeba pokroić je na kawałki o grubości około 1-2  cm. Ciasteczka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C. Po upieczeniu ślimaczki wyjąć, wystudzić i posypać delikatnie cukrem pudrem. Przed podaniem obficie obsypać płatkami migdałowymi. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz