Wszędzie tam, gdzie dobra zabawa muszą pojawić się wyroby DR
GERARDA. Taka jest zasada moich dzieci, które kupują produkty tej firmy
właściwie przy każdej okazji. Jutro wyjeżdżają na wycieczkę klasową. Już
zapowiedziały, że zabierają ze sobą CIASTKA JUNGLE. Zastanawiam się, czy to nie
będzie dla nich za mało. Chyba upiekę im jeszcze
CIASTKA ŚLIMACZKI Z
MARMOLADĄ.
Składniki :
Na ciasto : 2 szklanki mąki, 1 jajko, 4 łyżki cukru, 4 łyżki
jogurtu naturalnego, 60 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta
soli,, konfitura wiśniowa, cukier puder do posypania
Oraz : płatki migdałów
Sposób wykonania – Na stolnicy wymieszać ze sobą wszystkie
składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać
margarynę i wszystko posiekać nożem. Następnie wbić jajko, dołożyć jogurt i
zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić na
godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy podzielić na 2 części i
każdą rozwałkować na prostokąt. Oba płaty posmarować grubo konfiturą, zwinąć w
rulon i docisnąć. Następnie trzeba pokroić je na kawałki o grubości około
1-2 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 C. Po upieczeniu ślimaczki wyjąć, wystudzić i posypać
delikatnie cukrem pudrem. Przed podaniem obficie obsypać płatkami migdałowymi. Czas
przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz