piątek, 23 marca 2018

Wielkanocne słodkości

Wielkanoc już wkrótce, a ja nadal nie jestem pewna jakie słodkości przygotowć. Na pewno skorzystam z przepisów na Wypieki od serca na stronie https://drgerard.eu/przepisy, ponieważ desery te świetnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. A dzisiaj wypróbowałam jeszcze pewien przepis, który znalazłam w starych notatkach, zmieniłam tam co nieco i wyszło smakowite ciasto na kawowym biszkopcie przełożone masą mleczną i uwielbianymi przez moją rodzinkę słodyczami Dr Gerarda. Całkiem możliwe, że zagości u mnie ponownie na stole w Święta Wielkanocne. Spróbujecie? Oto składniki: 

Biszkopt 
-8 jajek
-30 dag cukru
-10 dag mąki pszennej
-10 dag mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kawy mielonej 
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Masa mleczna
-300 g masła
-niepełna szklanka cukru pudru
-3 szklanki mleka w proszku 
-600 g serka homogenizowanego waniliowego

Dodatkowo
-czekoladki Pasja Mocca od Dr Gerard
-kakaowe rurki waflowe z kremem czekoladowym od Dr Gerard

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, nadal ubijając, następnie dodaję pojedynczo żółtka i ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy i dodaję kawę. Mieszam powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę (20/36 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Masa mleczna: masło ucieram na puch, stopniowo dodaję cukier puder. Następnie dodaję mleko w proszku i serki waniliowe. Wykonanie: pierwszy blat biszkoptu smaruję 1/3 masy mlecznej, układam czekoladki Pasja (jedną obok drugiej) i wykładam drugą część masy, przykrywam drugą częścią biszkoptu, na którą nakładam ostatnią część masy. Na wierzchu układam kakaowe rurki waflowe z kremem czekoladowym (podzieliłam je na mniejsze kawałki). Ciasto przechowuję w lodówce. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz