Mój brat przepada za orzechami, dlatego często przygotowuję
mu różnego rodzaju łakocie, właśnie z tymi bakaliami. Najczęściej piekę dla
niego
CIASTKA BEZOWE Z ORZECHAMI
I KARMELEM.
Składniki : 8 – 10 białek z jajek, 170 g cukru, 70 g
mielonych orzechów włoskich, 70 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do
pieczenia, cukier puder do posypania.
Na krem : 400 g serka śmietankowego, 250 ml śmietany
kremówki 33 %, 60 ml syropu klonowego lub miodu, orzechy do ozdoby.
Sposób wykonania – Ubić białka i cukier na sztywną pianę.
Ostrożnie wmieszać do niej mielone orzechy i przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Z pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia około 18 okrągłych spodów. Posypać wszystkie cukrem pudrem i piec
w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 120 C przez około 20 minut. Następnie
obniżyć temperaturę do 100 C i przez 5 minut dosuszyć bezy. Po upieczeniu
odstawić ciastka do wystygnięcia i przygotować w tym czasie krem. Ubić serek
śmietankowy ze śmietaną kremówką, ostrożnie dolewając syrop klonowy. Następnie
robić torciki, przekładając po 3 spody kremem. Dwie łyżki kremu odłożyć do
ozdobienia ich wierzchu. Na koniec udekorować ciastka według uznania. Można
skropić je delikatnie syropem klonowym i na środku każdego położyć połówkę
orzecha włoskiego. Czas przygotowania około 40 minut.
Patryk bardzo lubi te ciastka, ale ostatnio zachwyciła go CZEKOLADA
Z CIASTECZKIEM ORZECHOWYM. Przyniósł przepis od swojej przyjaciółki. Można go
znaleźć na stronie DR GERARDA –
https://drgerard.eu/przepisy
Muszę przyznać, że wszystkie przepisy z tej strony, to
rzeczywiście WYPIEKI OD SERCA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz