piątek, 30 marca 2018

WYPIEKI OD SERCA



Mój brat przepada za orzechami, dlatego często przygotowuję mu różnego rodzaju łakocie, właśnie z tymi bakaliami. Najczęściej piekę dla niego
CIASTKA BEZOWE Z ORZECHAMI I KARMELEM.
Składniki : 8 – 10 białek z jajek, 170 g cukru, 70 g mielonych orzechów włoskich, 70 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do posypania.
Na krem : 400 g serka śmietankowego, 250 ml śmietany kremówki 33 %, 60 ml syropu klonowego lub miodu, orzechy do ozdoby.
Sposób wykonania – Ubić białka i cukier na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać do niej mielone orzechy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia około 18 okrągłych spodów. Posypać wszystkie cukrem pudrem i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 120 C przez około 20 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100 C i przez 5 minut dosuszyć bezy. Po upieczeniu odstawić ciastka do wystygnięcia i przygotować w tym czasie krem. Ubić serek śmietankowy ze śmietaną kremówką, ostrożnie dolewając syrop klonowy. Następnie robić torciki, przekładając po 3 spody kremem. Dwie łyżki kremu odłożyć do ozdobienia ich wierzchu. Na koniec udekorować ciastka według uznania. Można skropić je delikatnie syropem klonowym i na środku każdego położyć połówkę orzecha włoskiego. Czas przygotowania około 40 minut.
Patryk bardzo lubi te ciastka, ale ostatnio zachwyciła go CZEKOLADA Z CIASTECZKIEM ORZECHOWYM. Przyniósł przepis od swojej przyjaciółki. Można go znaleźć na stronie DR GERARDA –
https://drgerard.eu/przepisy
Muszę przyznać, że wszystkie przepisy z tej strony, to rzeczywiście WYPIEKI OD SERCA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz