piątek, 16 marca 2018

Przyjazd oczekiwanych gości


 

Przyjazd oczekiwanych gości

 

W poprzednim roku gościliśmy w naszym domu, Zofię to jest siostra mojej żony, która od dawna nie zamieszkuje        w Polsce, tak jej się spodobało, że postanowiła odwiedzać nas częściej. Słodycze z firmy Dr Gerard z których korzystała stały się jej przysmakiem. Kasia korzystając z nowej strony Dr Gerarda- wypieki od serca. Postanowiła zrobić pyszne ciasto: oto przepis

Mus bananowo-orzechowy

 

 

 

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)

 

Na spód: •200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard

•50 g migdałów

•60 g masła

Dekoracja: •4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard

•3 łyżki konfitury truskawkowej

•10 truskawek

 

Masa serowa: •200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)

•9 płatków żelatyny (18 g)

•1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

•180 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.

 

W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.

 

Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.

 

Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.

 

 

 

 

 

 

                                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz