sobota, 31 marca 2018

Przygotowania

W moim domu juz od tygodnia trwaja przygotowania do swiat wielkanocnych. Poczawszy od wielkiego sprzatania, mycia okien, prania firanek, mycia podlog, mebli itd. a konczac na przygotowywaniu swiatecznych pokarmow. W poprzednim poscie napisalam przepis na babe pomaranczowa, teraz pora na inny rodzaj.

Skladniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek MAJONEZU
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania
  • Forma na babkę o pojemności1,7 l
Wykonanie:Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową (to bardzo ważne: dzięki temu unikniemy zakalca). Białka oddzieliłam od żółtek. Białka wlałam do misy robota i ubiłam ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawałam cukier. Gdy cukier wymieszał się z białkami zaczęłam stopniowo dodawać żółtka. Kolejno dodałam skórkę z cytryny, majonez i zmiksowałam. Dodałam mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i wymieszałam szpatułką (bez miksowania; tylko mieszamy, można łyżką). Babkę wylałam do formy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min. (góra-dół; bez termoobiegu). Gotową babkę oblałam lukrem i udekorowałam.

Po przygotowaniu pokarmow, moglam wreszcie usiasc przy kawie i ciastkach Mafijne Cytrynowe (Lemon) dr Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz