Przygotowania
W moim domu juz od tygodnia trwaja przygotowania do swiat wielkanocnych. Poczawszy od wielkiego sprzatania, mycia okien, prania firanek, mycia podlog, mebli itd. a konczac na przygotowywaniu swiatecznych pokarmow. W poprzednim poscie napisalam przepis na babe pomaranczowa, teraz pora na inny rodzaj.
Skladniki
- 3/4 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Masło do wysmarowania formy
- Forma na babkę o pojemności1,7 l
Wykonanie:Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową (to bardzo ważne: dzięki temu unikniemy zakalca). Białka oddzieliłam od żółtek. Białka wlałam do misy robota i ubiłam ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawałam cukier. Gdy cukier wymieszał się z białkami zaczęłam stopniowo dodawać żółtka. Kolejno dodałam skórkę z cytryny, majonez i zmiksowałam. Dodałam mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i wymieszałam szpatułką (bez miksowania; tylko mieszamy, można łyżką). Babkę wylałam do formy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min. (góra-dół; bez termoobiegu). Gotową babkę oblałam lukrem i udekorowałam.
Po przygotowaniu pokarmow, moglam wreszcie usiasc przy kawie i ciastkach Mafijne Cytrynowe (Lemon) dr Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz