piątek, 16 marca 2018

Wiosna tuż tuż .

Witam Ciastka na dzień dobry  ciastka Jungle i
ciastka Zwierzaki maślane z  firmy dr. Gerard.Już zaledwie kilka dni  zostało i będziemy mieli 21 marca czyli pierwszy dzień wiosny kalendarzowej. Lub jak kto woli dzień wagarowicza. Moja wnuczka będzie miała w przedszkolu święto wiosny i imieniny placówki. Od tygodnia się szykuje, sukienka żółta uszyta, żółte kokardy zrobione, żółte rajstopy uszykowane. A w nocy gorączka 38 stopni i z płanów nici.. Dodam, że wczoraj przygotowałem deser na Biszkoptach Pychotkach wiśniowych i wypieki od serca od „dr Gerard’. A Asia zostaje w domu pod kołdrą. Jedyny plus jest taki, że deser sami zjemy. Zmieniając temat, pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych mieliśmy spędzić u mojej mamy. A tu niespodzianka, we wtorek przed świętami zastała zaproszona na zabieg okulistyczny w szpitalu. Tak, więc będzie miała duże ograniczenia i nie będzie przygotowywać rodzinnych świąt. Plany się zmieniły. Śniadanie u brata a obiad będzie u mnie. A po obiedzie kawa, musi być i koniec. A do kawki coś słodkiego. Mama nie może się pogodzić, że nie ugości dzieci u siebie. Ale placek ze sobą przyniesie. Już pochwaliła się przepisem.
Składniki:
Biszkopt
10 jajek
Po 10 łyżek cukru u mąki krupczatki
Półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka starta cytryny.

Masa
Pół litra śmietany kremówki
Pół kilograma białego sera
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Sok i skórka z jednej cytryny

Poncz
Sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
Szklanka przegotowanej wody

Owoce i Rurki Kakaowe smak advocat od „dr Gerard” – do dekoracji.

Przygotowanie
       Biszkopt
Ubić na sztywno białka z cukrem. Dodać żółtka oraz pozostałe składniki ciasta. Wymieszać. Upiec oddzielnie trzy placki, każdy  30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
       Masa
Ser zmiel trzykrotnie w maszynce. Kremówkę ubij. Nie przerywając ubijania, porcjami dodawaj ser oraz cukier puder. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku i ostudź. Do masy serowej wlej żelatynę i sok z cytryny. Wymieszaj masę.
       Poncz
Wymieszaj cukier ze szklanką gorącej wody oraz sokiem z cytryny.


Nasącz spodni blat. Nakryj połową masy. Połóż drugi blat, znów go nasącz. Połóż resztę kremu, następnie połóż ostatni blat i nasącz. Resztą kremu posmaruj boki tortu, obłóż rurkami advocat i obwiąż wstążką. Wierzch udekoruj owocami świeżymi oraz z puszki. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz