Ciastka krakersy classic dr Gerarda kojarzą nam się jako słona przekąska w zamian za coś słodkiego.
Gdy bardzo nam dokucza potrzeba, aby coś przekąsić to wtedy sięgamy po krakersa podobno mniej kaloryczne ciastko. Ja dzisiaj chciałabym wam pokazać, że krakersy to nie tylko ciastka do zjedzenia, ale również można je wykorzystać jako panierkę do mięsa.
Podaję bardzo fajny przepis na wielkanocnego kurczaka w panierce z krakersów dr Gerarda.
Składniki
-2 piersi kurczaka,
-paczka krakersów classic dr Gerarda
-2 jajka, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki utartego sera żółtego, sól, pieprz, szczypta soli, olej, 2 ząbki czosnku, 200 ml. jogurtu naturalnego, ketchup pikantny, szczypiorek, pietruszka
-papier do pieczenia.
Pierś kurczaka pokrój na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem. Na kawałku papieru do pieczenia połóż krakersy classic dr Gerarda przykryj pergaminem i za pomocą wałka pokrusz krakersy.
Jajka wymieszaj z łyżką majonezu. Do rozkruszonych ciastek dodaj starty ser. Przyprawionego kurczaka zamocz w jajku z majonezem, a następnie panieruj kurczaka w rozkruszonych krakersach z serem. Blaszkę posmaruj olejem i wyłóż kawałki kurczaka. Piec około 25 min, w temperaturze 200 stopni aż kurczak nabierze złotego koloru.
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majonezem dopraw solą i pieprzem.
Ten dip będzie bazą do reszty sosów.
3 łyżki dipu przełóż do drugiej miseczki dodaj 3 łyżki ketchupu i szczyptę chili wymieszaj.
Resztę dipu wymieszaj ze szczypiorkiem i posiekaną pietruszką. Kurczaka podawaj z dipami i opiekanymi ziemniaczkami. Żeby nie było, że tylko mięso, a nic słodkiego to polecam zajrzeć na stronę dr Gerarda, a tam Wypieki od serca i wspaniałe przepisy z wykorzystaniem ciastek dr Gerarda.
Oto link do jednego z ostatnich przepisów.
https://malacukierenka.pl/torcik-ananasowo-kokosowy-bez-pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz