poniedziałek, 19 marca 2018

Konkurs

Lubicie słodycze Dr Gerarda? A słyszeliście o konkursie organizowanym właśnie przez tę firmę? Główną wygraną jest udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadzi Matteo Brunettii- finalista programu MasterChef Polska. Szczegóły dostępne są w poście na profilu firmy na facebooku https://www.facebook.com/pg/drGerardPL/posts/?ref=page_internal i wystarczy tylko pod postem zamieścić przepis oraz zdjęcie swojego deseru (ciasta, ciasta bez pieczenia, ciasteczek czy koktajlu), w którym wykorzystacie ciastka Dr Gerarda. Właśnie sama rozważam uczestnictwo, ale na razie jestem na etapie eksperymentowania i dzisiaj przygotowałam ciasto biszkoptowe przełożone masą śmietanowo- serową z ciasteczkami Maltikeks. Wierzch posmarowałam czekoladą i ozdobiłam ulubionymi słodyczami moich dzieci. Zainteresowani? Oto składniki:

Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-2 łyżki oleju

Masa śmietanowo-serowa

-400 g serka waniliowego
-200 g śmietany 30 proc.
-3 łyżki cukru pudru
-1 opakowanie żelatyny 60 g 

Dodatkowo

-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie 75 g 
-150 g mlecznej czekolady
-4 łyżki śmietany 30%
-ciastka Zwierzaki maślane od Dr Gerard kilka sztuk do dekoracji 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier. Następnie łączę z żółtkami nadal miksując. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewam do masy jajecznej, na końcu wlewam olej i powoli łączę. Ciasto przelewam na spód tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Następnie studę i przecinam wzdłuż na pół. Masa śmietanowo-serowa: serki miksuję z cukrem pudrem. Śmietanę ubijam i dodaję do serków. Żelatynę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i łączę z resztą składników. Na samym końcu dodaję ciastka Maltikeks, delikatnie mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia. Jedną część biszkoptu wykładam na paterę i nakładam masę śmietanowo-serową z ciasteczkami. Przykrywam drugim biszkoptem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam z kremówką i smaruję wierzch biszkoptu. Na końcu czekoladę dekoruję Zwierzakami maślanymi. Ciasto przechowuję w lodówce. Deser był pyszny, ale udziału w konkursie nie weźmie, ponieważ ciasto zostało zjedzone przez rodzinkę, a ja nie zrobiłam fotek na czas. Może następnym razem się uda. Ale Was zachęcam do udziału w konkursie i życzę powodzenia oraz smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz