czwartek, 22 marca 2018

NIEDZIELNE WIZYTY



Moja wnuczka odwiedza mnie w każdą niedzielę. Bardzo lubię, kiedy do mnie przychodzi. Muszę się wtedy zaopatrzyć w słodycze. W tym tygodniu zaplanowałam, że kupię CIASTKA ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA. Poza tym, żeby nikt nie posądził mnie o lenistwo, postanowiłam iż dodatkowo przygotuję
ZIELONO – BIAŁY TORCIK Z PIANKĄ.
Składniki :
Na spód : 300 g pistacji ( niesolonych ), 350 g ciasteczek maślanych, garść orzechów włoskich, 50 g masła.
Na piankę: 750 g jogurtu naturalnego greckiego, 400 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny spożywczej plus 5 łyżek wrzątku, pistacje do ozdoby.
Sposób wykonania – Najpierw przygotować ciasteczkowo – orzechowy spód. Pistacje obrać, wrzucić do malaksera i rozdrobnić. Orzechy włoskie obrać i drobno posiekać. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć. Masło roztopić, nie gotować. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać tak, aby powstała masa o dość gęstej konsystencji. Od razu przełożyć ją do tortownicy i lekko docisnąć,, wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki. Następnie trzeba zrobić piankową część tortu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, Żelatynę we wrzątku. Odłożyć na kwadrans do wystudzenia. Do dużej miski przełożyć jogurt naturalny, dodać przestudzoną czekoladę i żelatynę, wsypać cukier puder. Miksować chwilę do połączenia się składników. Powstałą piankę wyłożyć na zielony spód. Część pistacji pokroić, niektóre zostawić całe. Obsypać nimi torcik. Wstawić go do lodówki do lekkiego stężenia. Czas przygotowania około 60 minut.
Mam nadzieję, że Beatce wszystko będzie smakować. Na przyszły tydzień przygotuję coś naprawdę wyjątkowego. Skorzystam z propozycji przepisów, które znalazłam na stronie –
https://drgerard.eu/przepisy   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz