Moja wnuczka odwiedza mnie w każdą niedzielę. Bardzo lubię,
kiedy do mnie przychodzi. Muszę się wtedy zaopatrzyć w słodycze. W tym tygodniu
zaplanowałam, że kupię CIASTKA ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA. Poza tym, żeby
nikt nie posądził mnie o lenistwo, postanowiłam iż dodatkowo przygotuję
ZIELONO – BIAŁY
TORCIK Z PIANKĄ.
Składniki :
Na spód : 300 g pistacji ( niesolonych ), 350 g ciasteczek
maślanych, garść orzechów włoskich, 50 g masła.
Na piankę: 750 g jogurtu naturalnego greckiego, 400 g białej
czekolady, 2 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny spożywczej plus 5 łyżek wrzątku,
pistacje do ozdoby.
Sposób wykonania – Najpierw przygotować ciasteczkowo –
orzechowy spód. Pistacje obrać, wrzucić do malaksera i rozdrobnić. Orzechy
włoskie obrać i drobno posiekać. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć. Masło
roztopić, nie gotować. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać
tak, aby powstała masa o dość gęstej konsystencji. Od razu przełożyć ją do
tortownicy i lekko docisnąć,, wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Następnie trzeba zrobić piankową część tortu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, Żelatynę we wrzątku. Odłożyć na kwadrans do wystudzenia. Do dużej miski
przełożyć jogurt naturalny, dodać przestudzoną czekoladę i żelatynę, wsypać
cukier puder. Miksować chwilę do połączenia się składników. Powstałą piankę
wyłożyć na zielony spód. Część pistacji pokroić, niektóre zostawić całe.
Obsypać nimi torcik. Wstawić go do lodówki do lekkiego stężenia. Czas
przygotowania około 60 minut.
Mam nadzieję, że Beatce wszystko będzie smakować. Na
przyszły tydzień przygotuję coś naprawdę wyjątkowego. Skorzystam z propozycji przepisów,
które znalazłam na stronie –
https://drgerard.eu/przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz