piątek, 16 marca 2018

Wypieki od serca

Na początku tego tygodnia uruchomiona została aktywacja Wypieki od serca na stronie Dr Gerard z całkiem nowymi recepturami, które powstały we współpracy z osobami prowadzącymi popularne blogi kulinarne. Z racji tego, że jestem wielkim łasuchem od razu wypróbowałam przepis na wyśmienity mus bananowo- orzechowy. Chcecie spróbować tego lub innego deseru? Zajrzyjcie na stronę https://drgerard.eu/przepisy przygotujcie i sami się przekonajcie, że naprawdę warto. Polecam nie tylko fanom słodkości. Zainspirowana przepisami na desery z wykorzystaniem słodyczy Dr Gerarda przygotowałam dzisiaj ciasto biszkoptowe z masą kajmakową z czekoladkami, z masą śmietanową i musem jeżynowym. Wypróbujecie? Oto składniki: 

Biszkopt
-3 jajka
-3 łyżki mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-2 łyżki oleju

Masa kajmakowa z czekoladkami
-puszka masy kajmakowej
-250 g masła
-czekoladki Pasja Mocca od Dr Gerarda 100 g + 4-5 do dekoracji
-1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa śmietanowa
-600 ml śmietany 30%
-60 g żelatyny deserowej

Mus jeżynowy
-450 g jeżyn mrożonych 
-2 galaretki o smaku owoce leśne
-2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier. Następnie ubijając dodaję po jednym żółtku. Mąki mieszam z kakao i razem z proszkiem do pieczenia przesiewam do masy. Na końcu dodaję olej i mieszam. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/24 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach, a następnie studzę. Masa kajmakowa z czekoladkami: masło ucieram na puch. Następnie porcjami dodaję masę kajmakową i wszystko łączę. Kawę zaparzam w 2 łyżkach wrzątku, studzę i dodaję do masy. Czekoladki Pasja dzielę na mniejsze kawałki i mieszam z resztą składników. Masę z czekoladkami przekładam równomiernie na biszkopt. Masa śmietanowa: śmietanę ubijam, pod koniec dodaję cukier. Żelatynę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i łączę ze śmietaną. Wykładam na masę kajmakową z czekoladkami. Mus jeżynowy: jeżyny lekko rozmrażam i miksuję. Galaretki mieszam w jednej szklance gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia, a następnie łączę z sokiem, musem i wylewam na masę śmietanową. Dekoruję czekoladkami Pasja. Ciasto przechowuję w lodówce. Deser był przepyszny, więc polecam. Zachwyci smakiem i wyglądem rodzinę i gości w czasie Świąt Wielkanocnych. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz