Słodycze
bezglutenowe.
Może
na początek czym jest gluten. Jest to mieszanina białek
roślinnych. Występuje w ziarnach niektórych zbóż na przykład w
pszenicy, życie, jęczmieniu. Może także pojawić się w owsie.
Podczas wyrabiania ciasta z mąki zawarty w niej gluten w wyniku
sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną. Nadającą
ciastu ciągliwą konsystencję.. Ciasta są dzięki niemu pulchne
oraz dłużej zachowują świeżość. Takie informacje na ten temat
zaczerpnęłam z wikipedi encyklopedii internetowej. Nie tak dawno
sama miałam problem z tą dietą. Okazało się podczas wykonywania
testów alergicznych u mojego syna, że ma uczulenie na kilka rodzai
mąk. Troszkę byłam przerażona ponieważ jak to dzieci on również
przepadał za bułkami, rogalikami czy moimi wypiekami od serca.
Często kupowałam mu słodycze dr Gerarda zwierzaki maślane
czy pasje lub Maltikeks dr Gerarda z których znalazłam na facebook
fantastyczny przepis
https://www.facebook.com/pg/drGerardPL/posts/?ref=page_internal
lub na
trufle czekoladowe z niespodzianką. Dziś na szczęście mogę
korzystać z tych przepisów.
Jak się
okazało, że to nie celiakia tylko uczulenie,alergia. Pani doktor
zapewniła mnie, że to minie i tak się stało. Po roku czasu
ponownie wykonaliśmy testy jak się okazało ma jeszcze alergie ale
nie wielką i nie wpływa ona na jego stan zdrowia. Jednak przez ten
rok toczyłam pewną walkę. Zmiany w sposobie odżywiania, stosujemy
do dziś jednak nie tak drastycznie jak wcześniej. W następnym
poście podam przepis na ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz