poniedziałek, 19 marca 2018

Słodycze bezglutenowe.


Słodycze bezglutenowe.

Może na początek czym jest gluten. Jest to mieszanina białek roślinnych. Występuje w ziarnach niektórych zbóż na przykład w pszenicy, życie, jęczmieniu. Może także pojawić się w owsie. Podczas wyrabiania ciasta z mąki zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną. Nadającą ciastu ciągliwą konsystencję.. Ciasta są dzięki niemu pulchne oraz dłużej zachowują świeżość. Takie informacje na ten temat zaczerpnęłam z wikipedi encyklopedii internetowej. Nie tak dawno sama miałam problem z tą dietą. Okazało się podczas wykonywania testów alergicznych u mojego syna, że ma uczulenie na kilka rodzai mąk. Troszkę byłam przerażona ponieważ jak to dzieci on również przepadał za bułkami, rogalikami czy moimi wypiekami od serca. Często kupowałam mu słodycze dr Gerarda zwierzaki maślane czy pasje lub Maltikeks dr Gerarda z których znalazłam na facebook fantastyczny przepis https://www.facebook.com/pg/drGerardPL/posts/?ref=page_internal
lub na trufle czekoladowe z niespodzianką. Dziś na szczęście mogę korzystać z tych przepisów.
Jak się okazało, że to nie celiakia tylko uczulenie,alergia. Pani doktor zapewniła mnie, że to minie i tak się stało. Po roku czasu ponownie wykonaliśmy testy jak się okazało ma jeszcze alergie ale nie wielką i nie wpływa ona na jego stan zdrowia. Jednak przez ten rok toczyłam pewną walkę. Zmiany w sposobie odżywiania, stosujemy do dziś jednak nie tak drastycznie jak wcześniej. W następnym poście podam przepis na ciastka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz