sobota, 31 marca 2018

Wielkanocna baba

U mojej corki, ktora pracuje w przedszkolu, juz w srode odbylo sie sniafanie wielkanocne dla dzieci. Na stole pojawilo sie mnostwo wielkanocnych, tradycyjnych potraw. Miedzy innymi mazurki, serniki i baby wielkanocne. Co niektore dzieci przynosily towniez slodycze dr. Gerard, ktore idealnie wkomponowywaly sie w wielkanocny klimat.

Przepis na pomaranczowa babke wielkanocna:

Skladniki
  • 200 g masła
  • 200 g sera białego (zmielonego)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki (1 szklanka=250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego pomarańcza z Brazylii
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do misy dałam masło, cukier kryształ i opakowanie cukru ze skórką pomarańczową.
Utarłam za pomocą miksera na puszystą masę. Dodałam połowę sera i zmiksowałam. Następnie drugą połowę sera, ekstrakt naturalny pomarańcza i ponownie zmiksowałam.
Dodawałam po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i wmieszałam szpatułką do masy (już nie miksujemy). Masę przelałam do formy.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) przez ok. 1 godz. (do tzw. suchego patyczka). Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz