poniedziałek, 19 marca 2018

Ciastka część 2.


Ciastka część 2.

Na początek wspomnę o konkursie dr Gerarda. Znajdziemy go facebook. Propozycja warta zainteresowania. Do wygrania są warsztaty kulinarne, które poprowadzi kucharz amator finalista programu Master Chaf Polska Matteo Brunetti!
Szczegóły znajdziemy na tej stronie. Warto spróbować bo są nagrody. Zachęcam do wzięcia udziału w tym konkursie. Na pewno robimy świetne desery lub ciastka z wykorzystaniem produktów
dr Gerarda. Wracam do mojego tematu. Często robiłam jako deser placuszki z mąki ryżowej z jabłkami. Do ich przygotowania a to bardzo prosty przepis potrzebujemy oczywiście jabłek trzy sztuki, torebkę ugotowanego ryżu, pół szklanki mleka, mąki bezglutenowej owej około dwustu gram,dwa jajka, szczypta soli, cukier oraz olej do ich przygotowania.
Jabłka obieramy, następnie zetrzeć na dość grubych oczkach. Mieszamy z ryżem. Dodajemy jajka, mleko, sól, cukier oraz proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę jabłkową. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy nasze pyszne placki przyozdobić bita śmietaną lub cukrem pudrem.
Ciasteczka z mąki kukurydzianej dwie i pół szklanki tej mąki, 200 gram masła, pół szklanki cukru, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, jedno jajko, dwa cukry waniliowe.
Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Po wyrobieniu ciasta wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkowujemy je tak ja na pierogi leniwe lub kopytka czyli formujemy wałek. Kroimy wzdłuż na małe prostokąty i wstawiamy je do piekarnika na piętnaście minut. Można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz