Ciastka
część 2.
Na początek wspomnę
o konkursie dr Gerarda. Znajdziemy go facebook. Propozycja warta
zainteresowania. Do wygrania są warsztaty kulinarne, które
poprowadzi kucharz amator finalista programu Master Chaf Polska
Matteo Brunetti!
Szczegóły
znajdziemy na tej stronie. Warto spróbować bo są nagrody. Zachęcam
do wzięcia udziału w tym konkursie. Na pewno robimy świetne desery
lub ciastka z wykorzystaniem produktów
dr Gerarda. Wracam
do mojego tematu. Często robiłam jako deser placuszki z mąki
ryżowej z jabłkami. Do ich przygotowania a to bardzo prosty przepis
potrzebujemy oczywiście jabłek trzy sztuki, torebkę ugotowanego
ryżu, pół szklanki mleka, mąki bezglutenowej owej około dwustu
gram,dwa jajka, szczypta soli, cukier oraz olej do ich przygotowania.
Jabłka
obieramy, następnie zetrzeć na dość grubych oczkach. Mieszamy z
ryżem. Dodajemy jajka, mleko, sól, cukier oraz proszek do pieczenia
i mąkę ryżową. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą.
Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę jabłkową.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy nasze pyszne placki
przyozdobić bita śmietaną lub cukrem pudrem.
Ciasteczka
z mąki kukurydzianej dwie i pół szklanki tej mąki, 200 gram
masła, pół szklanki cukru, jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
jedno jajko, dwa cukry waniliowe.
Wszystkie
składniki wyrabiamy razem. Po wyrobieniu ciasta wstawiamy je do
lodówki na pół godziny. Potem rozwałkowujemy je tak ja na pierogi
leniwe lub kopytka czyli formujemy wałek. Kroimy wzdłuż na małe
prostokąty i wstawiamy je do piekarnika na piętnaście minut. Można
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz