Święta to idealny czas na wykorzystanie nowego przepisu na sernik. Chyba każdy z nas uwielbia ten smak, który rozpływa się w ustach. Czy Wam również święta Wielkanocne kojarzą się z tym smakiem? Mam dla Was pyszny i bardzo prosty przepis, którym podzieliła się Blog Madame Edith a tutaj macie link
a Tutaj wklejam Wam przepis do niego :
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów
60 g masła
Dekoracja:
4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej
10 truskawek
Masa serowa:
200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g)
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz