czwartek, 23 stycznia 2020

Bal karnawałowy

    Rozpoczyna się mój ulubiony okres w ciągu roku, czyli karnawał. Już kilka miesięcy temu postanowiliśmy z mężem zapisać się na bal karnawałowy organizowany w oddalonej o kilka kilometrów od nas restauracji akademickiej. Byliśmy na takim balu już dwa razy i za każdym razem doskonale się bawiliśmy, było pyszne jedzenia, zabawa przy świetnej muzyce do białego rana. Czuliśmy się jakbyśmy byli na weselu, jednak brakowało tylko pary młodej. W tym roku przygotowania do balu rozpoczęłam od kupna sukienki specjalnie na tę okazję. Jak każda kobieta nie lubię pojawiać się dwa razy w tej samej sukience, dlatego w sobotni poranek obudziłam męża na śniadanie po czym udaliśmy się do najbliższej galerii handlowej, po kilkugodzinnej przeprawie przez wiele sklepów udało nam się wreszcie wybrać idealną sukienkę dla mnie. mąż był przeszczęśliwy kiedy nareszcie mogliśmy udać się do domu po udanych zakupach. W drodze do domu doszliśmy do wniosku, że przygotujemy coś słodkiego. W tym celu weszłam na stronę dr Gerarda aby przeczytać przepisy blogerek, zawsze coś uda nam się tam znaleźć idealnego dla siebie. Tym razem wybraliśmy PICCOLO E DOLCE a oto przepis na niego

Składniki

Spód – idealnie chrupiący, dla pobudzenia zmysłów:
  • 200g ciasteczek „Kremisie” dr Gerard
  • 75g rozpuszczonego masłaMasa serowa z dynią – gwóźdź programu:
  • 150g dyni
  • 100g mascarpone
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z ¼ laski wanilii
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 3 nieduże jajka


Mus czekoladowy:
  • 250ml śmietanki 36%
  • 100g deserowej czekolady
  • kremisiowy krem (ten, który wcześniej zdjąłeś z ciasteczek
Frużelina wiśniowa:
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml rumu
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 2-3 ziarna kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody
Sposób przygotowania


Spód:
Z ciasteczek zdejmij misie (nie martw się, użyjesz ich za chwilę), zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zblenduj. Ciasteczkową masę ułóż na dnie i na ściankach foremek, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam ceramicznych kokilek).
Masa serowa z dynią:
Dynię pokrój w kostkę – nie za dużą, nie za małą, wcześniej wyjmij pestki. Ułóż na papierze do pieczenia, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Twaróg wymieszaj z mascarpone i dynią. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon i gałkę. Na samym końcu dodawaj po 1 jajku, za każdym razem miksując.
Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Wstaw do piekarnika ogrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut
Mus czekoladowy:
Śmietankę ubij na sztywno (UWAGA: dla pewności, czy śmietanka jest już gotowa, odwróć miskę do góry dnem nad głową. Jeśli jesteś wciąż suchy, to znaczy, że śmietanka jest ubita poprawnie. Uważaj jednak, żeby nie przedobrzyć i nie stworzyć słowiańskiego masła!) W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z kremem z kremisiów, następnie ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie puszysta masa.
Sernik po całkowitym wystudzeniu pokryj szczodrze musem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon, anyż i cynamon. Na koniec dodaj rum. Gotuj, aż frużelina delikatnie odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i stopniowo dodawaj co wiśni, aż frużelina lekko zgęstnieje.
Do dekoracji użyłam ciasteczek dr Gerard: Maltikeks, Kremisie i Pryncypałki mini. Nie zapomnij o wiśniach!
Wiersz o akceptowaniu ciasteczka To będzie wierszyk o pysznych ciasteczkach, pyszne ciasteczko tu właśnie mieszka. Chciałbyś z nim zostać n

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz