Składniki
Spód – idealnie chrupiący, dla pobudzenia zmysłów:
- 200g ciasteczek „Kremisie” dr Gerard
- 75g rozpuszczonego masłaMasa serowa z dynią – gwóźdź programu:
- 150g dyni
- 100g mascarpone
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ziarenka z ¼ laski wanilii
- szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki skórki z pomarańczy
- szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
- 3 nieduże jajka
Mus czekoladowy:
- 250ml śmietanki 36%
- 100g deserowej czekolady
- kremisiowy krem (ten, który wcześniej zdjąłeś z ciasteczek
Frużelina wiśniowa:
- szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 50ml rumu
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 2-3 ziarna kardamonu
- szczypta cynamonu
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody
Spód:
Z ciasteczek zdejmij misie (nie martw się, użyjesz ich za chwilę), zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zblenduj. Ciasteczkową masę ułóż na dnie i na ściankach foremek, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam ceramicznych kokilek).
Masa serowa z dynią:
Dynię pokrój w kostkę – nie za dużą, nie za małą, wcześniej wyjmij pestki. Ułóż na papierze do pieczenia, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Twaróg wymieszaj z mascarpone i dynią. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon i gałkę. Na samym końcu dodawaj po 1 jajku, za każdym razem miksując.
Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Wstaw do piekarnika ogrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut
Mus czekoladowy:
Śmietankę ubij na sztywno (UWAGA: dla pewności, czy śmietanka jest już gotowa, odwróć miskę do góry dnem nad głową. Jeśli jesteś wciąż suchy, to znaczy, że śmietanka jest ubita poprawnie. Uważaj jednak, żeby nie przedobrzyć i nie stworzyć słowiańskiego masła!) W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z kremem z kremisiów, następnie ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie puszysta masa.
Sernik po całkowitym wystudzeniu pokryj szczodrze musem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon, anyż i cynamon. Na koniec dodaj rum. Gotuj, aż frużelina delikatnie odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i stopniowo dodawaj co wiśni, aż frużelina lekko zgęstnieje.
Do dekoracji użyłam ciasteczek dr Gerard: Maltikeks, Kremisie i Pryncypałki mini. Nie zapomnij o wiśniach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz