piątek, 31 stycznia 2020

Czas wolny


Po powrocie z Zakopanego mieliśmy jeszcze kilka dni dla siebie przed powrotem do pracy i szarej rzeczywistości. Postanowiliśmy spędzić ten czas miło, jednak nie nadwyrężając się zbyt aby odczuć, że to właśnie był nasz wymarzony urlop. Mąż chciał upiec ciasto, tak więc szybko odpaliłam internet i po wyszukaniu strony dr Gerarda wybrałam szybko to co spodobało mi się ostatnim razem, co koniecznie chciałam spróbować a była to musowa i chrupiąca tarta, której przepis prosto ze strony dr Gerarda wklejam tutaj

Składniki:
Spód:
  • 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Tak jak się tego spodziewaliśmy była pyszna, polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz