piątek, 24 stycznia 2020

Wyśmienity deser

Dzisiaj na deser przygotowałam ciasto na kruchym spodzie orzechowym z jabłkami, herbatnikami z kremem śmietankowym i czekoladą oraz budyniem i kruchym kakaowo- orzechowym ciastem na wierzchu. Wyśmienity dodatek do kawy. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Ciasto
-2 szklanki mąki
-1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
-250 margaryny 
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3 żółtka
-1 jajko
-2 łyżki kakao 
-pół szklanki cukru 

Masa jabłkowa 
-1,5 kg jabłek
-1 łyżeczka cynamonu
-100 g dżemu brzoskwiniowego 
-1 galaretka brzoskwiniowa

Masa budyniowa 
-3 szklanki mleka
-pół szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
-4 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki mąki 
-2 żółtka

Dodatkowo
-ciastka Kremisie od Dr Gerard 

Sposób przygotowania: ciasto: wszystkie składniki ciasta łączę, a następnie dzielę ciasto na 2 części: większą i mniejszą. Do mniejszej dodaję kakao i zagniatam. Obie części wkładam do lodówki na około 45 minut. Obrane i starte jabłka prażę z cynamonem, dodaję dżem brzoskwiniowy oraz wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam. Odkładam do przestygnięcia. Wyjmuję większą cześć ciasta, którą wykładam na blaszkę (35/24 cm) i podpiekam około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładam przestudzone jabłka, układam ciastka Kremisie (tak aby czekoladowy miś był na górze). W rondelku gotuję 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko mieszam z żółtkami, cukrem wanilinowym i mąkami. Wlewam do gotującego się mleka, mieszając gotuję do zgęstnienia. Gorący budyń wylewam na ciastka Kremisie. Na budyń ścieram na tarce ciasto kakaowe. Ciasto wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 45 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Pyszne i niepowtarzalne zestawienie smaków. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz