Razem z moim kolegą Grzegorzem bardzo lubimy oglądać skoki narciarskie, tym bardziej, że Polacy odnoszą w nich ogromne sukcesy. Mieszkamy z Grzesiem bardzo blisko siebie, skoki oglądamy raz u niego, a raz u mnie zajadamy się też wtedy naszymi ulubionymi słodyczami z firmy Dr.Gerard. W ostatnim czasie zauważyliśmy wzrost formy Dawida Kubackiego. Podczas pierwszego z turnieju Czterech Skoczni zajął on trzecie miejsce, tak samo było na drugim turnieju Czterech Skoczni, przy czym forma Piotra Żyły czy Kamila Stocha też była niezła, ale to tylko Dawid Kubacki stanął na podium. W trzecim turnieju Czterech Skoczni Dawid w trudnych warunkach do skakania zajął już drugie miejsce,po czym stał się liderem do wygrania całego turnieju.
Na ostatni turniej umówiliśmy się do mnie. Jak zawsze mieliśmy przygotowany do zajadania cały zestaw słodyczy z firmy Dr.Gerard. W dobrych nastrojach usiedlidmy przed telewizorem. Już po pierwszej serii wiedzieliśmy, że chyba będzie to pierwsze miejsce Polaka , bo Dawid Kubacki miał najdłuższy skok, który wynosił 143,5metra,a ta skocznia była jego ulubioną, zresztą miał na niej rekord z roku wczeniejszego,który wynosił 145 metrów. Nasze emocje sięgały zenitu,a turniej dobiegał końca. Przyszedł czas na skok Dawida, który i tym razem skoczył świetnie. Miał najdłuższy skok drugiej serii, który wyniósł 140 metrów. Tym skokiem Dawid przypieczętowal swoje zwycięstwo w tym turnieju, ale i wygrał cały Turniej Czterech Skoczni. Byliśmy tak zadowoleni ze zwycięstwa Dawida Kubackiego,że poszliśmy z Grzegorzem do cukierni na pyszny sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr.Gerard. "Składniki,Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru,cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka
4 jajka,100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)lDo gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz