poniedziałek, 20 stycznia 2020

Czekolada



     Tę słodycz to na pewno każdy z was lubi, a można ją samemu zrobić w domu. Wtedy mamy pewność co znajduje się w środku.
W sklepach jest ogromny wybór czekolad, ale mają w sobie najrozmaitrze ulepszacze, utwardzacze, zagęszczacze masy no a przede wszystkim syrop glukozowo-fruktozowy, który bywa alergizujący. Najważniejszą rzeczą jaką różnią się czekolady sklepowe, od tych domowej produkcji jest ich smak. Choć tu mogę powiedzieć,że słodycze z czekoladą od Dr Gerarda są porównywalne z domowymi.
Podczas robienia samemu takiej domowej czekolady trzeba ją nieustannie próbować i dokładać różnych swoich ulubionych dodatków. Pierwszy raz, kiedy robiłam czekoladę spróbowałam prostego niezawodnego przepisu z olejem kokosowym, surowym kakao i miodzie. Czekolada otrzymana z pomieszania tych składników była naprawdę wyjątkowa. Można ją przybrać dodatkami według własnego uznania, orzechami,migdałami, suszoną żurawiną, jagodami goji.

Składniki
-100 g oleju kokosowego
-100 g surowego kakao
-miód
-mleko w proszku

Dodatki
-swoje ulubione
Do dużej miski z gorącą wodą wkładamy mniejszą, najlepiej metalową, w której rozpuszczamy olej kokosowy.
Temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka, bo olej exstra virgin straci swoje najlepsze właściwości. Kiedy olej będzie płynny dodajemy do niego kakao - można więcej niż w przepisie, ciągle mieszając. Na koniec dosładzamy czekoladę miodem wedle własnego smaku i jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Wyłączamy płomień i do rondelka dodajemy mleko w proszku i miksujemy całość tak by uzyskać gładką masę bez grudek.
Płynną masę rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Na tężejącą czekoladę rozsypujemy przybranie w postaci dodatków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby czekolada dobrze stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz