wtorek, 28 stycznia 2020

Spód tortowy z herbatników.



    Bywa czasem, że  trzeba  przygotować tort dla naszej malej pociechy, a  sklepy nieczynne. Cóż wtedy począć?
   W takim przypadku kiedy mamy herbatniki VITam, masło, cukier, to sami możemy przygotować spód do zrobienia tortu.
 Zapewne taki tort nie będzie tak smakował jak na tradycyjnym biszkopcie, ale też będzie smaczny, a do tego samodzielnie wykonany.
   Potrzebne składniki:
  5 dag cukru
20 dag herbatników VIT’am  -Dr Gerarda lub np. herbatniki ANIMALS BUTTER -Dr Gerarda
10 dag masła

   Sposób przygotowania:

Herbatniki  umieszczamy w foliowym woreczku (woreczek musi być dość duży by było trochę wolnego miejsca lub dzielimy na porcje)  Wałkiem do ciast wałkujemy te herbatniki, aż do uzyskania herbatnikowej kruszonki.
  Pokruszone herbatniki wsypujemy do miski, dodajemy cukier.
 W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
    Przestudzone masło dodajemy do kruszonki herbatnikowej i wszystko  mieszamy łyżką. Mieszanie możemy dokończyć ręką by lepiej  składniki się połączyły.
  Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, by spód stężał.
   Po dwóch godzinach na sód możemy wyłożyć masę, którą też przygotowujmy według własnego pomysłu.
    Na koniec tort możemy udekorować kuleczkami MALTIKEKS w czekoladzie, które pięknie się komponują zwłaszcza na jasnej masie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz