poniedziałek, 27 stycznia 2020

Urodziny wnuczki

Przyszło do mnie trochę dzieci. Przyszły z okazji urodzin mojej wnuczki. Kupiłem słodycze od firmy Doktor Gerard. Zrobiłem też markizy orzechowe. Markizy oczywiście od Doktora Gerarda. Przepis po niżej. Dzieci znają się z przecz kola. Wnuczka w styczniu skończyła 4 latka. DZIECIAKI PRZYNIOSŁY JEJ SKROMNE PREZĘTY Z KTÓRYCH BYŁA BARDZO ZADOWOLONA. Bawili się wymniecie. Przy muzyce tańczyły a my dorośli razem z nimi.Po dwuch godzinach wszyscy się rozeszli. Składniki na ciasto/ 25 deko mąki pszennej, 15 deko masła, 75 gram pudru cukru jedno jajko soli składniki na krem. 5 deko masła, 5 deko cukru, trzery deko orzechów włoskich, jedna czwarta szklanki konfitury morelowej, jedna łyżka rumu, 8 deko mielonych migdałów, Połówki migdałów do dekoracji. WYKONANIE. Podanych SKŁADNIKÓ ZAGNIEŚĆ KRUCHE CIASTO. Zawinąć folją i włożyć do lodówki nadgodzinę. PRZYGOTOWANIE KREMU.miękkie masło utrzeć cukrem pudrem, wymieszać z o®rzechami, migdałami, konfiturą i rumem. Ciasto rozwałkować nagrubuść 0, cm i wicimać kułeczka o średnicy mnie więcej 4,5 cm. Wstawić do piekielnika nagrzanego do 180 stopni C, i piec Okło 15 cm. U pieczone i wystudzone placuszki smarować przygotowanym nadzieniem, zlepiać po dwa. Na każdej markizie które kupiłem od firmy Doktor Gerard za pomocą kremu przylepić połówkę orzecha. Uwaga orzechy przeznaczone do dekoracji można zrumienić, w kładając je po wyjęciu ciastek do wyłączonego, ale jeszcze gorąconego piekarnika. Markizy z przyrumienionymi orzechami będą smaczniejsze. Markizy można przełożyć dowolnym innym krenem a nawet dżemem i konfiturą. Czas wykonania Okło 2 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz