Na Dzień Babci i Dziadka przygotowałam ciasto na kakaowym spodzie z masą budyniową, ciastem makowo- bakaliowym, polewą kakaową z orzechami, rozetkami i Gingerbreads- pierniczkami, które mają kształt serduszek. Słodkie i efektownie wyglądające ciacho na wyjątkowe okazje. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:
Ciasto
-2 szklanki mąki
-2 szklanki cukru
-2 szklanki śmietany 18%
-2 jajka
-2 łyżki sody
-2 łyżki octu
-4 łyżki maku
-posiekane orzechy włoskie pół szklanki
-rodzynki 1/4 szklanki
-czarne kakao 3 łyżki
Masa
-300 g masła
-2 budynie waniliowe z cukrem
-4 łyżki cukru
-1 l mleka
-cukier wanilinowy
Polewa
-1/4 kostki margaryny
-3 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-3 łyżki mleka
-1 łyżka śmietany
Krem do dekoracji
-50 g masła
-41 g cukru pudru
-pół łyżki zimnego mleka
-1 łyżeczka kakao
Dodatkowo
-posiekane orzechy włoskie 1/4 szklanki
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard (mają kształt serduszek, więc na dzisiejszą okazję w sam raz) 18-20 sztuk
Sposób przygotowania: ciasto: wszystkie składniki miksuję i dzielę na 2 części. Do jednej części dodaję kakao i miksuję, a do drugiej orzechy, rodzynki i mak. Każdą część ciasta przelewam do formy (20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie studzę. Masa: budynie gotuję wg instrukcji na opakowaniu, dodaję do mleka cukier i cukier wanilinowy. Studzę. Masło ucieram z zimnym budyniem. Przełożenie: na kakaowy placek wykładam połowę masy, przykrywam drugim plackiem i wykładam resztę masy. Schładzam. Polewa: w rondelku rozpuszczam masło, mleko i cukier, zdejmuję z ognia, dodaję kakao oraz śmietanę i dokładnie mieszam. Gotową polewę wylewam na wierzch ciasta. Polewę posypuję posiekanymi orzechami. Dekoracja: masło ucieram na puch, następnie dodaję pozostałe składniki i ucieram. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję ciasto niewielkimi rozetkami. Na środku każdej rozetki umieszczam Gingerbreads. Przed podaniem schładzam. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są pyszne i niezastąpione. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz