czwartek, 30 stycznia 2020
NOWA DIETA
W zeszłym roku na wyjeździe poznałam wielu sympatycznych, ciekawych ludzi. Do dzisiejszego dnia utrzymujemy ze sobą stały kontakt, jest on dość intensywny. Te nowe znajomości całkowicie zmieniły moje życie, przewróciły je do góry nogami. Myślę tutaj o zmianie jego sposobu, a konkretnie o zmianie żywienia. Te nowe osoby uświadomiły mi jak istotna jest to kwestia, zapoznały mnie z tym tematem dogłębnie. Przesłuchałam wiele wykładów i konferencji specjalistów w tym zakresie, przeczytałam dziesiątki artykułów, czego rezultatem była moja decyzja o zmianie żywienia. Choć musiałam zrezygnować z wielu rzeczy, nie żałuję swojego wyboru. Dzisiaj na nowo odkrywam ciekawe smaki, dania i potrawy, ale już w innym wymiarze, przede wszystkim w zdrowej i wartościowej formie. Żywność przetworzona już przestała dla mnie istnieć, bezwzględnie z niej zrezygnowałam. Poza tym odstawiłam białą mąkę, nabiał, cukier, spożywam tylko ciemne pieczywo, kupuję jedynie produkty ekologiczne. Sama robię musztardy, majonezy i inne dodatki. Cukier zastępuję w inny sposób. Używam na przykład miodu, suszonych daktyli, syropu z agawy, bananów czy cukru kokosowego. Staram się jak naj mniej smażyć, częściej robię potrawy parowane bądź zapiekane w piekarniku. Taka obróbka termiczna jest na pewno bardziej korzystna. Nawet co raz mniej już gotuję, ponieważ nie chcę się pozbawiać wartości odżywczych. Jednak z KRAKERSÓW MIX SOLONYCH DR GERARDA NIE POTRAFIĘ ZREZYGNOWAĆ. Z pewnością pozostaną w mojej nowej diecie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz