I tak po tych kilku dniach ciężkiej pracy wreszcie nadszedł
weekend, Pani Krysia z utęsknieniem oczekuje tych dwóch dni wolnych od pracy
gdyż pozwalają one jej naładować się na te pięć roboczych dni tygodnia. Zapewne
jak zwykle odda się czytaniu i oglądaniu telewizji podczas, której to będzie
chrupać swoje ulubione rarytasy, a należą do nich takie łakocie jak krakersy
mix solone oraz Pryncypałki od jej ulubionego producenta tych wypieków jakim
jest ich wytwórca Dr Gerard i jeszcze zapewne zaglądnie na stronkę tegoż
producenta gdyż tam się znajdują przepisy, a ona już sobie wybrała jedno z nich
do wypróbowania i oto na jakie się zdecydowała.
Składniki
(Przepis na formę o średnicy 28 cm)
Spód:
• 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
• 3 łyżki oleju kokosowego
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
• 200g gorzkiej czekolady
• 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
• 50 g masła lub oleju kokosowego
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 3 łyżki cukru pudru
• Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej
masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na
godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić
na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie
dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti
Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu.
Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i
pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i
płatkami róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz