poniedziałek, 27 stycznia 2020

Tęsknota



        Jak sam tytuł wskazuje bardzo tęsknię za latem, słońcem i jego owocami. Za letnim ciastem z galaretką i bitą śmietaną.....
Ale to nic trudnego, tylko dobre moje chęci i będzie letnia słodycz w środku "zimy", może jesieni - a w końcu sama nie wiem jaka to pora roku?!
Na delikatne i puszyste ciasto wzięłam się do roboty, ułatwiając sobie podkład zrobiłam z pokruszonych  rurek Rolls Rolls kakaowych z nadzieniem śmietankowym Dr Gerarda, z galaretką malinową i kremem śmietankowym. Pokryte delikatną i przeze mnie ukochaną kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach.
Składniki
-rurki Rolls Rolls Dr Gerarda

Galaretka
-600 g malin (mrożonych)
-3 malinowe galaretki
-1,2 l wrzącej wody

Krem śmietankowy
-500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka pasty z wanilii

Beza z migdałami
-3 białka w temper. pokojowej
-150 g drobnego cukru do wypieków
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-40-50 g płatków migdałowych

Zaczynamy od dobrze pokruszonych  rurek z nadzieniem . Na wysmarowaną masłem blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, potem grubą warstwę zmiażonych  i wymieszanych rurek Rolls Rolls.
Następnie trzy galaretki rozpuścić w 1,2 l wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Po połączeniu galaretki z malinami można ją spróbować w razie czego jeszcze dosłodzić, żeby nie była zbyt kwaśna. Odłożyć do lodówki do lekkiego zastygnięcia galaretki. Tężejącą galaretkę rozłożyć na rurki wyrównać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Bezę ubić mikserem do otrzymania sztywnej piany dodać cukier łyżka po łyżce do otrzymania gęstej błyszczącej piany, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozsmarować na drugiej takiej samej wielkościowo blaszce, oczywiście blaszkę też wykładamy papierem do pieczenia, oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w 140 stopniach około 1 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.
Studzimy bezę. Na koniec krem.
Należy go przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Wszystkie składniki umieścić razem i miksować na najwyższych obrotach do momentu otrzymania gęstego kremu.
Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć gotową, ostudzoną bezę. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Ciasto można przechowywać trzy dni w lodówce - pod warunkiem, że nikt go nie wciągnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz