środa, 29 stycznia 2020

Idealny do kawy

Na początku tego tygodnia przygotowałam pyszny deser z masą budyniową, rurkami waflowymi, masą kawową, startą czekoladą na wierzchu i ciastem owsianym na spodzie. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto
-3/4 szklanki mąki owsianej
-1,5 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki wody
-1 jajko
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki soku z cytryny

Masa budyniowa
-2 budynie czekoladowe (bez cukru)
-500 ml mleka
-1 cukier wanilinowy
-2/3 szklanki cukru
-1 żółtko
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa kawowa
-500 ml śmietanki kremówki
-25 dag serka mascarpone
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżka żelatyny
-1/3 szklanki przegotowanej wody

Dodatkowo
-pół tabliczki ulubionej czekolady (u mnie orzechowa) 
-ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard  o smaku orzechowym opakowanie 

Sposób przygotowania: ciasto: wszystkie składniki zagniatam i odstawiam na kilka minut, piekarnik rozgrzewam do 170 stopni, blaszkę (20/20 cm) wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, piekę 15 minut i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka gotuję z cukrami. W pozostałej części mleka mieszam budynie, żółtko i mąkę ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę, cały czas mieszając gotuję przez chwilę do zgęstnienia. Odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch, dodaję porcjami zimny budyń, gotową masę wykładam na ciasto. Na budyniu układam ciastka rurki waflowe Rolls Rolls (w małych odstępach) i ciasto wkładam do lodówki. Masa kawowa: kremówkę ubijam z cukrem, dodaję serek mascarpone, kawę oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie i mieszam. Masę wykładam na rurki waflowe. Wierzch posypuję startą czekoladą. Po dokładnym schłodzeniu podaję. Do przygotowania tego i każdego innego deseru koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz