Razem z paczką moich przyjaciół postanowiliśmy wybrać się w góry na zwiedzanie jaskiń. Po zameldowaniu się w hotelu zauważyliśmy, że w sklepiku przy recepcji można zakupić mapę z zaznaczonymi jaskiniami, więc to zrobiliśmy. Jak już zjedliśmy kolację spotkaliśmy się wszyscy w moim pokoju, aby zaplanować od której jaskini zaczniemy. Z samego rana po śniadaniu wybraliśmy się na szlak, przy którym była pierwsza z zaplanowanych do zwiedzania jaskiń. Codziennie przez cały tydzień zwiedzaliśmy inne łatwiejsze i trudniejsze groty skalne. W niektórych musieliśmy się czołgać, a w innych chodziliśmy przy i po łańcuchach, lub wspinaliśmy się.Codziennie po wyjściu z różnych jaskiń, idąc szlakiem w dół zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr. Gerard. Wieczorami w hotelu opisywaliśmy sobie jakie trudności spotykały nas przy zwiedzaniu jaskiń. W ostatni dzień tuż przed wyjazdem poszliśmy do cukierni, która znajdowała się niedaleko hotelu. Tam zamówiliśmy sobie kawę, oraz sernik z różową truskawkową pianką , a przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki:Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru,cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka
4 jajka,100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz